Zaterdag 07 Okt 2017

De lievelingstrui van Loret Karman

Garen en kleurenexpert, mede-initiatiefnemer van breiacademie De Amsterdamse Steek

Garen en kleurenexpert, mede-initiatiefnemer van breiacademie De Amsterdamse Steek

Mijn lievelingstrui is de trui waar ik experimenten op uitvoer. Ik brei er boordjes aan van nieuwe wol die ik wil testen, hoe het voelt, hoe het zich gedraagd na het wassen, ik ervaar welk leven er in de wol zit. Als ik klaar ben met testen dan knip ik het er af en brei ik er weer iets nieuws aan.

Ik ben één van de mensen die dol is op kriebelwol. Ik vind het fijn om de wol echt te voelen. Als het aan mij ligt dan zou ik mijn lievelingstrui trui altijd dragen. Ik draag deze trui voor de variatie ook wel eens andersom. Met de V-hals naar achteren.

Ik ben de hele dag bezig met kleur en dan vind ik het prettig om zelf in het zwart gekleed te zijn. Als ik een lezing geef of aan het werk ben dan wil ik dat iedereen gefocust is op mijn werk en niet op mijn kleding. Mijn specialisme is om op het lijf gesneden truien te breien -ik geef les in haute couture breien- maar zelf draag ik het liefst loszittende truien.

Ik heb denk ik zo’n 20 truien. Waarvan ¾ handgebreid. De overeenkomst is dat ze allemaal van 100% natuurlijk materiaal gemaakt zijn.

Wat zou je doen als je minister-president van Nederland zou zijn?
Alle mensen die een ambacht beheersen promoten en stimuleren. Als mensen weer meer in aanraking komen met spullen die met aandacht en liefde gemaakt zijn, is er denk ik ook minder honger naar méér spullen.

Wat doe je om je impact op het klimaat te verkleinen?

Ik werk alleen maar met Europese wol. De spinnerijen liggen binnen een straal van maximaal 800 kilometer. Ik heb zelf geen auto, de wol die ik in Amsterdam verkoop bezorg ik op de fiets.

Bij mij is het iedere dag Warmetruiendag. Ik laat de lampen niet onnodig branden, de auto is de deur uit, we hebben een deelauto en ik reis zoveel mogelijk op de fiets. En wat kapot gaat repareren we. Mijn eigen handgebreide sokken bijvoorbeeld gaan een aantal stoprondes mee. En die kennis draag ik ook over op de breiacademie.

www.loretkarman.nl

www.amsterdamsesteek.nl

Warmetruiendag is een actie van © Klimaatverbond Nederland. Alle rechten voorbehouden. | Colofon | Disclaimer | Privacy