Zaterdag 07 Okt 2017

De lievelingstrui van Hinke Schreuders

Beeldend kunstenaar

Beeldend kunstenaar

Lievelingstrui Hinke Schreuders WarmetruiendagMijn lievelingstrui is deze zelfgebreide trui. Hij is net klaar. Het is net als met mijn kunst, het laatst gemaakte werk is je lievelingswerk.
Het is ook mijn lievelingstrui omdat ik na jaren truien en vesten breien eindelijk het model heb gevonden dat als gegoten zit. Al heeft deze trui wel een maand in de “naughty corner” gelegen zoals mijn breivrienden en ik dat wel eens grappend noemen, de boord was niet goed, die heb ik helemaal uitgehaald en veranderd. Breiwerk uithalen doet pijn maar nu is het perfect. Het lastige van breien is dat je nooit zeker weet of het eindresultaat bij je past. Soms werk je twee maanden aan een trui en bij het aantrekken merk je “hmm, dit is ‘m toch niet helemaal.”
Deze trui is een echte wintertrui ondanks het gaatjespatroon. Hij is superwarm. Misschien wel nét iets té warm. Het is van een (hele) authentieke Zweedse wol. Het kriebelt wel een beetje. Maar dat vind ik niet erg.

Rode draad in mijn truiencollectie is dat al mijn truien zelfgebreid zijn. Ik koop eigenlijk bijna nooit kleding. Ik maak veel zelf. Zoals deze rok. Die heb ik bij deze trui gemaakt. Dat is nu een nieuwe liefde: jurken en rokken maken. Daardoor brei ik nu ook andere truien en vesten, dan toen ik voornamelijk spijkerbroeken droeg.

Er is een wereldwijde contrabeweging tegen de massaproductie van kleding: de handmade wardrobe. In plaats dat je ongelukkig voor je uitpuilende kledingkast staat en nog steeds niet weet wat je aan moet trekken heb je slechts een aantal kledingstukken die bij elkaar en precies bij jou passen. Al je kleding is “Me-Made”.

Het geeft je een onbeschrijfelijk trots gevoel als je over straat loopt en alles wat je aan hebt heb je zelf gemaakt. Je gaat daardoor veel bewuster met dingen om. En je merkt hoe geweldig het voelt om iets aan te hebben dat op je lijf geschreven is. Sinds 2000, met de opkomst van internet, is zelfmaken gaan floreren. Op internet kom je zoveel parels van brei- en kledingpatronen tegen. Die mensen met elkaar delen. Vooral in Amerika en Engeland.

Thuis is het vaak 18 graden. Desondanks heb ik hier niet mijn warmste truien aan. Die draag ik vooral bij mijn vriend. In zijn grote jaren ’30 huis is het best fris. Als ik bij hem ben is het elke dag Warmetruiendag.

Mijn klimaattips
Denk na bij wat je doet. Door kleine dingen te veranderen kan je een groot verschil maken. Reis zoveel mogelijk met het openbaar vervoer. Steeds meer mensen kopen hun kleding via internet. Bestellen drie verschillende maten en sturen er dan twee weer terug. Al die busjes die door de stad rijden, het klimaat betaalt de prijs. Dat kan vast slimmer.
Verder: gebruik zoveel mogelijk energie uit de natuur, van de zon en de wind. En probeer de verleiding te weerstaan om dingen te kopen die je eigenlijk niet nodig hebt. 

Meer over Hinke: www.sudsandsoda.com
 

Foto: Eva Broekema voor Warmetruiendag 2017

Warmetruiendag is een actie van © Klimaatverbond Nederland. Alle rechten voorbehouden. | Colofon | Disclaimer | Privacy