Oprichter Ellen Mensink van Loop .A Life Werkt aan het verkleinen van de gigantische afvalberg van textiel in Nederland

Mijn lievelingstrui is een trui waarin ik kan wonen, maar eerlijk gezegd is mijn echte lievelingstrui een warm vest. Ik had een prachtig ecru kleurig vest, van alpaca wol, heerlijk zacht, dat helaas tijdens de opname van ons crowdfunding filmpje voor Loop .A Life in de textiel sorteerstraat terecht is gekomen. De cameramannen hadden zich vergist. Daar ben ik drie dagen ziek van geweest! Voor mij is de kleur ook belangrijk, ik hou erg van de kleur frenche blue. Om te zorgen dat ik altijd lievelingskleding kan dragen ben ik een eigen slow fashion merk begonnen dat ook nog eens 100% recycled is. Met truien en vesten die zowel eigentijds als super lekker warm en functioneel zijn.  Zeg maar, ‘your friday nigth favourite’. De kleur frenche blue hebben wij gemaakt van verschillende blauwe kleuren uit de afvalberg. Hij is exact zoals ik hem mooi vind zowel ijsblauw maar ook een beetje het gevoel alsof je in Frankrijk zit.

Ik draag mijn lievelingstrui / vest liefst altijd op alle gelegenheden. Zowel met een skinny, een rokje of op een spijkerbroek. Netjes voor naar mijn werk, met een ketting en riempje om dicht te houden, maar ook thuis en in het weekend. Het fijne van een lievelingsvest is dat deze wat mij betreft op alle gelegenheden gedragen kan worden als een soort second skin. Een goed vest ziet er wat mij betreft niet afgedragen en oudbollig oud. Mijn warmste trui heb ik bij een outdoor winkel gekocht, waarbij ik de vraag aan de verkoper stelde, ‘wat is de warmste trui die u heeft?’ En ze hadden gelijk, zelfs op 4500 meter hoogte in Peru met -5 graden, waarvoor ik hem gekocht had, hield hij me heerlijk warm, ben ik super tevreden mee en deze trui draag ik al 20 jaar als ik ga schaatsen of skiën of lange wandeltochten maak”.

Hoeveel truien heb je in totaal?

“Oei, dat is een gewetensvraag. Ik heb er veel zo’n stuk of 20 of meer, maar dat komt ook omdat ik veel proto’s koop om te kijken wat ik mooi vind om dat in onze eigen Loop.alife collectie op te nemen”. De meeste zijn ecru, zacht bruin, french blue of antraciet. Ik draag graag midlange tot echt langere vesten, zowel ruimvallend maar ook lekker mooi sluitend. In ieder geval waar je ook op de bank lekker in weg kunt kruipen. Maar wel met een mooie pasvorm: kortom, functioneel, tijdsloos, mooi en cool.”

Zou je jezelf als kou-kleum omschrijven of heb je het snel warm?

“Ik ben een absolute kou-kleum,ik word super chagrijnig als ik het koud heb.”

Welke omgevingstemperatuur vind je fijn?

“20,5 Graad, onze houtkachel geeft fijne warmte, stralingswarmte vind ik heerlijk, maar ook vloerverwarming, zodat je lekker op de grond kan zitten.”

Wat doe je meestal om weer warm te worden?

“Dan trek ik zeker een wollen trui of vest of sla ik een omslagdoek om. Als ik echt onderkoeld ben dan ga ik lang douchen, (lachend:) komt niet vaak voor, niet goed voor het klimaat. We kunnen 70% energie besparen met alle kennis en techniek die we nu al hebben.”

Wat moet er volgens u gebeuren om dit besparingspotentieel te oogsten?

We moeten veel minder nieuwe dingen produceren en meer recyclen, dat kost vele malen minder energie dan iets opnieuw produceren, bovendien gaan we meer waarde toekennen voor wat er allemaal al is en hoeveel kennis en ambacht er nodig is om iets te produceren. Ik kan mij ongelooflijk ergeren aan al die nutteloze prullaria die er verkocht wordt voor een paar centen of die weggeefrommel bij allerlei supermarkt acties.

Als je minister-president van NL was, wat zou je dan als eerste doen om onze impact op het klimaat te verkleinen?

“Heel Nederland nul op de meter maken. Heldere landelijke ambities definieren en mensen een energie/klimaatpaspoort geven, hoe meer punten je verdient met verwarming een graadje lager, afval scheiden, eigen voedsel telen of duurzaam aankopen, hoe meer voordelen je krijgt. Minder belasting, eerder een subsidie, sneller een bouwvergunning etc. Daarnaast zou ik extra belasting vragen voor de verkoop van niet duurzame producten. Daarnaast zou ik een toegepast innovatie / groenfonds opzetten om start-up’s die hier een bijdrage aan leveren extra te ondersteunen. Niet alleen met technische innovaties maar op allerlei vlakken: nieuwe business modellen, marktactivatie, gedragsverandering etcetera”.

Wat doe jij zelf om energie te besparen?

  • Warme truien of vesten dragen
  • Was aan de lijn drogen, zo snel als het kan of zo lange het nog kan in de vroege lente en late herfst
  • Zonnepanelen
  • Houtkachel

“Met mijn bedrijf maak ik van textiel dat door consument gedragen is en niet meer herbruikbaar is weer nieuwe vezels, garens en knitwear maken. Dit scheelt niet alleen energie, maar ook chemicaliën en water. Voor ons productieproces is minder energie nodig omdat wij grondstoffen niet de hele wereld rondsturen, maar ook omdat wij het eerste deel van de keten overslaan.
We proberen kringlopen dichtbij huis te houden. Leveren knitwear aan fashion & interieur bedrijven gemaakt van hun eigen waste of van een lokale afvalberg.”