Zaterdag 07 Okt 2017

Breizussen

Zussen die slow knitwear ontwerpen en breien

Zussen die slow knitwear ontwerpen en breien

Marja: "Deze winter is deze hele lange trui, dus eigenlijk jurk, mijn lievelingstrui. Ze is heerlijk licht om te dragen, ontzettend zacht en de chocolade bruine kleur vind ik prachtig. Ik heb hem zelf gebreid. Ik draag de trui(jurk) als ik bijvoorbeeld dagje op stap ga, maar vooral  ook thuis als ik achter de computer aan het werk ben. Ik blijf er van top tot teen heerlijk warm in.
Jolanda: "Deze paarse trui draag ik heel graag. Ik word er vrolijk van. Ondanks de open structuur is de trui lekker warm en draagt ie comfortabel. Ik vind het erg belangrijk dat m’n kleding echt lekker zit en geen knelpunten of kriebels geeft".

Hebben jullie veel truien?

Marja: "Eh.. ja! Heel veel! Ik brei m’n hele leven al. De meeste truien staan in een doos op zolder, niet meer helemaal van deze tijd of passend bij m’n leeftijd, maar wel met een verhaal of een te groot kunstwerk om weg te doen. De laatste jaren breien wij voor ons werk dus schieten de breisels voor onszelf er een beetje bij in".

We kunnen 70% energie besparen met alle kennis en techniek die we nu al hebben. Wat moet er volgens jullie gebeuren om écht te gaan besparen?

De zussen overleggen even en komen uit op: "Meer bewegen, dat houd ons fit én warm en levert jezelf veel vitale lichaamsenergie op. Door, wanneer mogelijk, meer op de fiets of lopend i.p.v. met de auto naar de reisbestemming te gaan besparen we energie, sparen we het milieu én krijgen we zelf meer energie. En de verwarming  ’s avonds weer op tijd lager zetten, geen lichten laten branden waar niemand is, koop groene energie, eet minder vlees, koop producten van het seizoen, scheidt je afval: kortom alle mogelijke huishoudelijke bijdragen. En in ons werk gebruiken we steeds meer duurzame en ecologische garens uit Nederland en we breien alles zelf, dat scheelt een boel transport en uitstoot".

Bekijk het werk van Jolanda en Marja; breizuss.nl

Foto: Rosa van Ederen

Warmetruiendag is een actie van © Klimaatverbond Nederland. Alle rechten voorbehouden. | Colofon | Disclaimer | Privacy