Maandag 08 Okt 2012

Zonatlas gemeente Tiel gelanceerd

Op de Dag van de duurzaamheid, 10 oktober 2012, wordt de tweede Nederlandse interactieve zonatlas gelanceerd: de Zonatlas van de gemeente Tiel. De zonatlas laat in één oogopslag zien welke daken in een gemeente geschikt zijn voor het plaatsen van zonnepanelen en het opwekken van zonne-energie. Huiseigenaren kunnen door middel van een eenvoudige rekenmodule snel uitrekenen wat de investering hen zal opleveren. Arnhem had dit jaar de primeur door de eerste zonatlas van Nederland te lanceren. 10 oktober volgt de gemeente Tiel; welke gemeente meldt zich  als nummer 3?!

Deze tool is in Duitsland ontwikkeld door het bedrijf Tetraeder. In de Duitse gemeenten met een zonatlas zorgde deze tool voor een toename van 15 tot 20% geïnstalleerde PV-installaties. De Nederlandse vertaalslag van dit instrument is door het Klimaatverbond ontwikkeld in samenwerking met de gemeente Arnhem en de provincie Gelderland.

De zonatlas in Arnhem

Sinds mei j.l. beschikt de gemeente Arnhem over een zonatlas en kunnen inwoners van Arnhem op www.zonatlas.nl/arnhem zien welke daken in de stad zeer geschikt, geschikt of minder geschikt zijn voor het opwekken van zonne-energie. Voor élk dak is doorgerekend wat een investering in een PV-installatie oplevert en wanneer deze investering is terugverdiend. Inwoners kunnen zelf variabelen aanpassen in de rekenmodule, een eigen ontwerp maken van de PV-installatie en zien wat dit betekent voor de opbrengst. Inwoners met een (zeer) geschikt dak zien in een paar muisklikken dat een investering in zonne-energie buitengewoon rendabel is. De zonatlas brengt niet alleen de daken van huishoudens in kaart, maar ook scholen en bedrijven zien welke kansen er liggen voor duurzame energieopwekking.

De Arnhemse zonatlas heeft maandelijks gemiddeld 800 unieke bezoekers. Het Arnhemse informatiecentrum voor duurzame ontwikkeling De Groene Vos bemerkt sinds de lancering van de website een duidelijke toename van de belangstelling voor zonne-energie en daarnaast zijn er naar aanleiding van de zonatlas buurtinitiatieven ontstaan van inwoners die gezamenlijk zonne-energie willen opwekken.

Vanaf 10 oktober a.s. beschikken ook de inwoners van Tiel over een zonatlas.

Heeft u vragen of interesse in een zonatlas voor uw gemeente? Neem dan contact op met het Klimaatverbond. Meer informatie vindt u op www.zonatlas.nl en op de projectpagina van de Zonatlas op de website van Het Klimaatverbond: www.klimaatverbond.nl/zonatlas.

Warmetruiendag is een actie van © Klimaatverbond Nederland. Alle rechten voorbehouden. | Colofon | Disclaimer | Privacy