Donderdag 07 Feb 2013

Nederland bespaart massaal energie op Greenchoice Warme Truiendag

Hartverwarmende spontane acties in hele land rond ‘graadje lager, warme trui aan’

Arnhem, 7 februari 2013 – Morgen, vrijdag 8 februari, is het weer landelijke Greenchoice Warme Truiendag: de nationale actie van Het Klimaatverbond om structureel energie te besparen. Het idee van de Greenchoice Warme Truiendag is simpel: trek een warme trui aan, zet de verwarming lager, bespaar 7% energie per graad, en dus 7% CO2-uitstoot. Bijna 150.000 actieve deelnemers van scholen, bedrijven, universiteiten, gemeentes en gezinnen doen morgen mee. De warme trui staat symbool voor alle simpele dingen die mensen zelf kunnen doen voor een schonere wereld. Duurzame energieleverancier Greenchoice steunt vanaf dit jaar de actie. De groenste energie is namelijk nog altijd ‘de energie die je niet verbruikt’.

Steeds meer deelnemers

Het animo voor de Greenchoice Warme Truiendag neemt elk jaar toe. Veel deelnemers verzinnen zelf acties, serieuze zowel als grappige. Basisscholen door het hele land doen mee met speciale lespakketten en wedstrijden zoals ‘Lelijkste trui van de leraar’. Dit jaar zijn er opvallend veel deelnemers uit het hoger onderwijs. Tientallen gemeentes en zelfs complete straten doen mee, net als duurzame webwinkels en natuurlijk gewoon mensen thuis. Acties variëren van bespaarcompetities en fotowedstrijden tot het in breisels hullen van een compleet treinstation. Iedereen kan zich via de site op de kaart zetten als deelnemer, zelf posters printen voor achter het raam of acties delen via social media.

Meer energie besparen

Het Klimaatverbond nam in 2007 het initiatief tot Warme Truiendag, omdat energiebesparing de beste manier is om een bijdrage te leveren aan een beter klimaat. Het doel van de campagne is op een aansprekende manier aanzetten tot actie voor een schonere wereld waarin mensen bewust zijn van hun energieverbruik en hun verspilling verminderen. Dat is goed voor milieu én portemonnee. Alle positieve aandacht en massale aanmelding ten spijt, is flink meer energiebesparing nog steeds hard nodig. Nederland bespaart al jaren minder dan verwacht en loopt achter op Europese CO2-doelstellingen. Onderzoek van kennispartner Tilburg Sustainability Center laat zien dat Nederlanders geen idee hebben van hun energieverbruik. 43% weet niet hoeveel zij maandelijks betalen, bijna een derde zet de CV 's nachts niet lager. Tijdens de Greenchoice Warme Truiendag laat Nederland massaal aan elkaar zien dat ook kleine stapjes er toe doen om structureel energie te besparen en zo de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Contact voor de media:

////////////

MEER OVER GREENCHOICE WARME TRUIENDAG

Acties Greenchoice Warme Truiendag 2013 op een rijtje

Het aantal deelnemers vanuit het basisonderwijs blijft dit jaar onverminderd hoog. In Den Haag gaan bijvoorbeeld 1.842 leerlingen van 16 basisscholen virtueel het Haagse IJspaleis inbreien en ze volgen een speciaal lespakket. In Borssele heeft de gemeente een wedstrijd uitgeschreven welke school de langste sjaal breit. En in Dordrecht gaan basisschoolleerlingen ter gelegenheid van de Greenchoice Warme Truiendag aan de slag met een speciaal lied en een quiz.

Dit jaar doen er opvallend veel hoger onderwijsinstellingen mee. Tilburg University, Erasmus Universiteit Rotterdam, TU Eindhoven, Saxion, Hogeschool Leiden en Windesheim zijn slechts een paar van de organisaties waar de kachel vrijdag omlaag gaat.

Ook gemeenten laten zich niet onbetuigd: in onder meer Arnhem, Leiden, Veldhoven, Nieuwkoop, Westervoort, Leerdam, Leusden en Bloemendaal gaat 8 februari op het gemeentekantoor de verwarming een graadje lager. Op Greenchoice Warme Truiendag vindt in Hardenberg de prijsuitreiking plaats van de Klimaatverbond Energy Battle; een energiebespaarwedstrijd voor gemeenten. 14 gemeenten en 350 deelnemers hebben in 4 maanden tijd 17,6% energie bespaard. Het eerste team van gemeente Noordoostpolder heeft de grootste gemiddelde energiebesparing van 28,6% gerealiseerd. De deelnemers kregen een energiemeter, de Wattcher, mee naar huis die inzicht geeft in hun stroomverbruik. Het doel van de Energy Battle is deelnemers te laten ervaren dat een energiebesparing van 5 tot 10% eenvoudig te realiseren is, zonder verlies van wooncomfort. Uit een enquête onder deelnemers blijkt dat ze na de wedstrijd veel bewuster met energie omgaan.

Jong & Duurzaam van de Nationale Jeugdraad (NJR) grijpt Greenchoice Warme Truiendag aan om het thema energiebesparing onder de aandacht te brengen van haar achterban door aan te haken op de fotowedstrijd. Prijzen zijn onder meer een meeloopmiddag met Weerman Reinier, een gastles van jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling voor de Verenigde Naties Ralien Bekkers en een exemplaar van het door INTI in productie genomen winnende ontwerp (door Tainá Cristina Maraschini) van de Warme Truiendag Ontwerp Wedstrijd 2012.

Op een aantal bedrijven worden spontaan Greenchoice Warme Truiendagacties georganiseerd, zo heeft Alliander een ludieke AAN/UIT actie op touw gezet. Daarnaast geven diverse duurzame (web)winkels Greenchoice Warme Truiendag korting, gaan de fervent breiende vrouwen van Stich 'n Bitch het station van Putten inpakken met een Warme Wildbreiactie en doen zelfs complete straten mee. Op de website www.warmetruiendag.nl/acties staan alle acties uit het hele land.

Over de Greenchoice Warme Truiendag

De Greenchoice Warme Truiendag wordt sinds 2007 jaarlijks op of rond 16 februari gehouden, de verjaardag van het Kyotoprotocol uit 2005. De bedoeling van het Kyotoprotocol is de uitstoot van broeikasgassen, die leiden tot klimaatverandering, wereldwijd te verminderen. Het Klimaatverbond, een netwerk van lokale overheden dat werkt aan effectief klimaatbeleid, is de Nederlandse initiatiefnemer van de Warme Truiendag. Vanaf 2013 organiseren Greenchoice en Het Klimaatverbond de dag samen, als Greenchoice Warme Truiendag. Greenchoice levert als enige energieleverancier in Nederland alleen maar groene stroom en bosgecompenseerd gas. Greenchoice heeft als doel de wereld energieneutraal te maken door zuinig en slim met energie om te gaan en alleen de energie te gebruiken die we samen opwekken uit zon, wind en andere natuurlijke bronnen.

Op www.warmetruiendag.nl kunnen bedrijven, overheden, particulieren, onderwijsinstellingen en NGO's zich aanmelden als deelnemer, een actie posten en een poster of fotokaart maken. Door deel te nemen aan de Greenchoice Warme Truiendag laat je zien dat je waarde hecht aan energiebesparing. Niet alleen omdat dit goed is voor het klimaat, maar ook omdat het kosten bespaart. Deze actie is een laagdrempelige en effectieve manier om aan elkaar te laten zien hoe gemakkelijk het is om energie te besparen.

--------------------------------------------

Persevents op vrijdag 8 februari 2013

Greenchoice Warme Truiendag op Haagse basisschool
Adres: Jan van Nassauschool Gouwestraat 11a/13  2515 SM Den Haag
Persvoorlichting Gemeente Den Haag: Sharita Balgobind / 06 52 48 58 79 / sharita.balgobind@denhaag.nl

8:55 - 09:30

  • Greenchoice Warme Truiendag Modeshow
  • Opening door wethouder Baldewsingh & schooldirecteur John Verhoeff
  • Sjaalknoopwedstrijd & presentatie Greenchoice Warme Truiendag 'Loesjes'


Greenchoice Warme Truiendag op Ecoschool in Goeree-Overflakkee
Eco school OBS Stellegors
Adres: Schoolstraat 2 3251 AZ Stellendam
Contactpersoon & directeur: Petra 't Hoen  / 0187-492212 / 06 26 47 37 53  /  info@stellegors.nl

09:45         
Eco school OBS Stellegors breit de langste sjaal van Goeree-Overflakkee. Wethouder Koningswoud komt de sjaal opmeten en daarna wordt hij aangeboden aan breicafé Steekje Los. Zij maken van de sjaal kleinere sjaals die via de stichting OostEuropa hulp naar de allerarmsten in Roemenië gaan. 


Finale Klimaatverbod Energy Battle
13:00 - 15:30

Adres: Stephanuspark 1 7772 HZ Hardenberg (10 min. lopen station Hardenberg)
U kunt zich aanmelden bij Nienke Trap: nienke.trap@klimaatverbond.nl  / 06 46 13 24 67


Warme Wildbrei Actie Station Putten door Stitch'nBitch
14:00 - 16:00
Adres: Stationsstraat 127, 3881 AC in Putten
Contactpersoon: Elly van Geest  /  info@ellyvangeest.nl  /  06 23 19 69 34

--------------------------------------------

Beeldmateriaal
Al het eigen beeldmateriaal, zoals het logo van de Greenchoice Warme Truiendag is vrij publiceerbaar mits de bron 'Greenchoice Warme Truiendag' wordt vermeld. Andere beeldmaterialen mogen alleen worden gepubliceerd na schriftelijke toestemming van Het Klimaatverbond en/of van degene bij wie het copyright berust.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Warmetruiendag is een actie van © Klimaatverbond Nederland. Alle rechten voorbehouden. | Colofon | Disclaimer | Privacy