Vrijdag 01 Feb 2013

Hartverwarmende, spontane acties in hele land voor nationale energiebespaaractie

Elk jaar lijkt de Greenchoice Warme Truiendag niet meer overtroffen te kunnen worden, maar de animo neemt elk jaar toe! Dit jaar zijn er opvallend veel deelnemers uit het hoger onderwijs. Tilburg University, Erasmus Universiteit Rotterdam, Hogeschool Leiden, Saxion en Windesheim zijn slechts enkele organisaties waar de kachel vrijdag 8 februari omlaag gaat.

Jong & Duurzaam van de Nationale Jeugdraad (NJR) grijpt Greenchoice Warme Truiendag aan om het thema energiebesparing onder de aandacht te brengen van haar achterban door aan te haken op de fotowedstrijd. Daarmee kunnen onder meer een meeloopmiddag met Weerman Reinier, een gastles van jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling voor de Verenigde Naties Ralien Bekkers en een exemplaar van het door INTI in productie genomen winnende ontwerp (door Tainá Cristina Maraschini) van de Warme Truiendag Ontwerp Wedstrijd 2012 worden gewonnen.

Het aantal deelnemers vanuit het basisonderwijs blijft dit jaar onverminderd hoog. In Den Haag gaan bijvoorbeeld 1.842 leerlingen van 16 basisscholen virtueel het Haagse Ijspaleis inbreien en ze volgen een speciaal lespakket. In Borsele heeft de gemeente een wedstrijd uitgeschreven welke school de langste sjaal breit. En in Dordrecht gaan basisschoolleerlingen ter gelegenheid van de Greenchoice Warme Truiendag aan de slag met een speciaal lied en een quiz.

Ook gemeenten laten zich niet onbetuigd: in onder meer Arnhem, Veldhoven, Nieuwkoop, Leusden, Zaanstad, Westervoort en Bloemendaal gaat 8 februari op het gemeentekantoor de verwarming een graadje lager. Op Greenchoice Warme Truiendag vindt in Hardenberg de prijsuitreiking plaats van de Klimaatverbond Energy Battle: een energiebesparingswedstrijd rond de vraag wie de meeste elektriciteit bespaart. De deelnemers kregen een energiemeter, de Wattcher, mee naar huis die inzicht geeft in hun stroomverbruik. Via de wedstrijdwebsite kregen de deelnemers tips en opdrachten om hun verbruik te verlagen. Uit onderzoek blijkt dat gemeenten 5 tot 15% op hun energiekosten kunnen besparen door goed energiemanagement.

Tot slot geven diverse duurzame (web)winkels Greenchoice Warme Truiendag korting, gaan de fervent breiende vrouwen van Stich 'n Bitch het station van Putten inpakken met een Warme Wildbreiactie en doen zelfs complete straten mee!

Op de website www.warmetruiendag.nl/acties zie je alle acties uit het hele land.

Warmetruiendag is een actie van © Klimaatverbond Nederland. Alle rechten voorbehouden. | Colofon | Disclaimer | Privacy