Ongeveer 150.000 deelnemers vieren over tien dagen door heel Nederland de tiende Greenchoice Warmetruiendag, met individuele en gezamenlijke acties. Deze positieve dag heeft naast een groot draagvlak een serieuze boodschap om het klimaat te sparen: verwarm jezelf, niet de wereld.

10 dagen de Toptien

De warme trui is al tien jaar lang het vrolijkste symbool voor verduurzaming in Nederland. Mooie, lelijke, dikke, tweedehands of nieuwe, hippe, warme truien staan sinds 2007 symbool voor alles wat mensen zélf kunnen doen om opwarming van de aarde tegen te gaan. De actie brengt vanaf vandaag –precies tien dagen voor de Warmetruiendag- dagelijks een Toptien uit de historie van tien jaar Warmetruiendag. De eerste: tien lekker warme truien van 2007-2016.

De Greenchoice Warmetruiendag nodigt mensen uit om mee te doen met energie besparen. Wie meedoet trekt op vrijdag 5 februari op school, thuis en op kantoor een warme trui aan en zet de verwarming een of meer graden lager. Elke graad omlaag staat voor 6 procent minder energie, 6 procent minder CO2-uitstoot én minder stookkosten. Een actie aanmelden kan nog tot 5 februari.

“Een trui of vest lijkt zo’n bescheiden actiemiddel, maar als mensen besluiten op school, kantoor of thuis de verwarming een graadje lager te draaien levert dat verrassende besparingen op”, zegt directeur Anna Schoemakers van Klimaatverbond Nederland. “De transitie naar een nieuwe, duurzame economie kan niet zonder energiebesparing, en daar kan iedereen wat aan bijdragen” aldus Evert den Boer, CEO Greenchoice. Als Nederlandse huishoudens het hele jaar 1 graad minder zouden stoken, zou dat volgens Milieu Centraal jaarlijks 560 miljoen m3 gas en 1 megaton CO2 besparen: 350 miljoen euro.

De Trui van 2016

De Trui van 2016 van textiel ontwerpster Carolien Evers hoort bij de tiende Warmetruiendag. Hij is ontworpen om je warm te houden bij 17 graden Celsius zodat de kachel nóg een paar graden lager kan. Op deze website staan het patroon en de instructies om De Trui zelf te breien.

Deelnemers 2016

Deelnemers uit het hele land hebben zich aangemeld op www.warmetruiendag.nl, onder meer: Tilburg University, gemeente Arnhem, Provincie Groningen, Pricewise, de VU, gemeente Den Haag en diverse woningcorporaties, sportscholen, MKB-bedrijven, tientallen (basis)scholen en zelfs kinderboerderijen en bibliotheken door het hele land. Voor het eerst zijn er internationale deelnemers: zo doet Hostelling International met al haar locaties mee.

Klimaatverbond Nederland & Greenchoice

De Warmetruiendag werd tien jaar geleden bedacht door Klimaatverbond Nederland, een netwerk van decentrale overheden die samenwerken aan effectief klimaatbeleid in Nederland. Het initiatief wordt sinds 2013 gesteund door groene energieleverancier Greenchoice. Greenchoice heeft als doel een schonere wereld te creëren door zuinig en slim met energie om te gaan en door alleen energie op te wekken uit zon, wind en andere natuurlijke bronnen. De Nederlandse Warmetruiendag wordt jaarlijks gehouden rond de verjaardag van het Kyotoprotocol uit 1995.