-Grootste klimaatactie van Nederland gaat naar 2 miljoen deelnemers- Twaalfde Warmetruiendag van start Utrecht/Rotterdam, 10 oktober 2017 – Warmetruiendag is begonnen: vanaf de Dag van de Duurzaamheid kan iedereen eigen energiebesparingsacties aanmelden voor de twaalfde Warmetruiendag op 2 februari 2018. Met inmiddels bijna twee miljoen deelnemers is het de grootste jaarlijkse klimaatactie van ons land.

Succesfactor

De uitstoot van CO2 moet snel omlaag en minder stoken is daarbij cruciaal: 36% van de Nederlandse CO2-uitstoot komt door het koelen en verwarmen van gebouwen. Het politieke debat over uitstootreductie gaat vooral over cijfers en financiering. Maar Warmetruiendag draait om de belangrijkste factor voor succes: mensen en hun gewoontes. “De warme trui werkt meteen”, zegt Petra Lettink van initiatiefnemer Klimaatverbond Nederland “Het is de klimaatactie die iedereen zó uit de kast kan trekken.”

Meedoen

Op 2 februari gaat in Nederland massaal de verwarming lager en gaan Nederlanders in mooie en lelijke warme truien samen het klimaatprobleem te lijf; thuis en op het werk. Elke graad lager bespaart 6 procent energie en 6 procent CO2. “Via hun thermostaat kunnen mensen met deze actie ontzettend veel bereiken” stelt Marieke van den Hoek van groene energieleverancier Greenchoice, “als de verwarming overal éen graad lager gaat, kan Nederland op één dag 3,3 miljoen m3 gas uitsparen”. De warme trui is maar een van de actiemogelijkheden, ook andere energiebesparingen mogen zich aanmelden.

2 miljoen deelnemers

Warmetruiendag bestaat sinds 2007 en gaat dit jaar op naar twee miljoen deelnemers. Veel scholen en gemeenten doen mee, zodat inmiddels een hele generatie opgroeide met de gezamenlijke energiebesparingsactie in februari. De laatste jaren sloten uiteenlopende bedrijven aan: banken en verzekeraars, accountantskantoren, hotels, uitgeverijen en winkelketens. Donald Duck, Jort Kelder, Helga van Leur en Mart Smeets zijn bekende ambassadeurs van de actiedag. Ook hogescholen en universiteiten nemen hun energiebesparing serieus: de Universiteit van Maastricht nam in 2017 deel met 29 gebouwen. De Universiteit van Tilburg doet sinds 2013 elke dag aan Warmetruiendag en bespaarde daarmee tonnen aan kosten en uitstoot.

Klimaatverbond Nederland & Greenchoice

Het netwerk van decentrale overheden Klimaatverbond Nederland en groene energieleverancier Greenchoice organiseren sinds 2013 samen Warmetruiendag. Zij willen een schonere wereld creëren door zuinig en slim met energie om te gaan.