Waarom Warmetruiendag?

Verwarm jezelf, niet de wereld

Verwarm jezelf, niet de wereld; met dit motto melden elk jaar weer honderdduizenden Nederlanders zich actief aan voor Warmetruiendag. Want wist je dat we met éen graad lager maar liefst 6% CO2 en 6% energie besparen? En als we dit allemaal samen doen kunnen we op éen dag het jaarverbruik van drie Waddeneilanden besparen. En vieren we elke dag Warmetruiendag, dan besparen we het jaarverbruik van een stad als Amsterdam! Kortom: samen hebben we impact, en dát is waar we met Warmetruiendag voor gaan.

Warmetruiendag zet energiebesparing - en de belangrijkste factor daarbij: wijzelf, de mens - in het zonnetje. Warmetruiendag is hét moment in het jaar om stil te staan bij ons energiegedrag en onze energiebesparingssuccessen, slimme innovaties en alledaagse duurzame oplossingen met elkaar te delen. Want samen energie besparen, geeft energie!

Kortom: zet die verwarming lager, trek een extra warme trui aan en deel je successen op de kaart, zet je actie of lievelings warme truiverhaal op social media, en doe mee! En wil je meer lezen, weten, inspiratie? Check dan vooral de interviews op de site en de linkjes hieronder.

Samen impact

Warmetruiendag is de vrolijkste én grootste klimaatactie van Nederland: samen hebben we impact. Check onze infographic over het enorm energiebesparingspotentieel dat we samen hebben. En samen enthousiasmeren we nog meer mensen om energie te besparen. Daarbij gaat 1 op de 5 mensen na deelname aan Warmetruiendag bewuster om met energie. Zie het onderzoek dat we in 2016 hiernaar deden en dit voorbeeld van de Universiteit van Tilburg ter illustratie.

Want... wist je dat ons CO2 budget bijna op is? Deze infographic van de Volkskrant illustreert dit. Daarbij is er juist veel energie te besparen bij het verwarmen van woningen, kantoren en scholen want wereldwijd gaat bijna 40% van onze energie naar het verwarmen ervan. Onnodig, aldus onderzoekers van de Universiteit van Cambridge, maar liefst 70% van de energie -wereldwijd- kunnen we besparen door slimmer met energie om te gaan!

De organisatie

We vieren feest, want op 15 februari is alweer de 13e verjaardag van Warmetruiendag! Inmiddels deden ruim 2 miljoen mensen mee: bekende eerdere deelnemers zijn bijvoorbeeld Prinses Laurentien, de NS, meteorologe en presentatrice Helga van leur, Donald Duck, de provincie Groningen, Waterschap Rivierenland, de Erasmus Universiteit, gemeente Haarlem, (basis)scholen in het hele land en vele vele anderen. Warmetruiendag wordt jaarlijks op of rond 16 februari georganiseerd, zo vieren we de 'verjaardag' van de inwerkingtreding van het Kyotoprotocol, het eerste wereldwijde klimaatverdrag.

Klimaatverbond Nederland is de Nederlandse initiatiefnemer van Warmetruiendag; zij organiseert deze actie sinds 2007. De campagne loopt dit jaar van 10 oktober 2018 -de Dag van de Duurzaamheid- tot en met Warmetruiendag, dit jaar op vrijdag 15 februari 2019, de dag na Valentijnsdag. Laat daarom het motto dit jaar vooral zijn: 'verwarm elkaar, niet de wereld!'.

 

Samen energie besparen, geeft energie!

Warmetruiendag is een actie van © Klimaatverbond Nederland. Alle rechten voorbehouden. | Colofon | Disclaimer | Privacy