Marika Lazet heeft een blog geschreven over Warmetruiendag. Haar boodschap: energie besparen en een bijdrage leveren aan een duurzame wereld kan op zoveel manieren!

“Het klimaat verandert erg snel. En dat is geen goed nieuws. Klimaatverandering zorgt er namelijk voor dat bossen en diersoorten verdwijnen. Wateren raken vervuild en de poolkappen smelten, omdat de aarde steeds warmer dreigt te worden.”

Warme Truiendag is een prachtig initiatief: trek allemaal je warme trui aan, zet de thermostaat één graad lager en bespaar 7% CO2 uitstoot! Helaas is het voor sommige mensen niet mogelijk om de thermostaat lager te zetten. Voor deze mensen zijn er natuurlijk ook alternatieve mogelijkheden om het klimaat een handje te helpen!

Je vaatwasser hoeft geen twee uur te draaien

Zet je vaatwasser eens op het snelle programma. Zo verbruik je veel minder water én energie. Tegenwoordig gebruiken vaatwassers al minder water dan ze vroeger deden. Door nieuwe technieken gebruikt een vaatwasser niet meer 25 liter water per wasbeurt, maar slechts 6.5 liter!  Dit komt omdat de vaatwasser zelf met hoge druk werkt . Vergelijk het met een warme hogedrukspuit.  Als je hem op het snelle programma zet heb je minder dan 6 liter water nodig, én je vaat komt er spic en span uit! Laat de vaatwasser als hij klaar is op een kiertje staan, zo kan overtollig vocht gewoon opdrogen en hoeft er geen ventilatiesysteem in de vaatwasser aan. Bespaart ook weer!  Je kunt hiermee 2,5% op je CO2 uitstoot besparen.

Ook de zon kan een handje helpen

Het klinkt misschien gek, maar ook de zon kan helpen om de CO2 uitstoot terug te dringen. Met zonnepanelen bijvoorbeeld. Omdat je zonnepanelen aanschaft en gebruikt, zal er minder elektriciteit nodig zijn van de energiecentrales. Het hangt er natuurlijk vanaf hoeveel je per jaar gebruikt, en hoeveel zonnepanelen je aan zou schaffen, maar je zal er toch mee besparen! Stel je hebt een verbruik van 4.200 kWh per jaar en je schaft 12 zonnepanelen aan gericht op het zuiden, dan verminder je je energiebesparing  met 64%! Dat is 1240 kilo aan CO2 uitstoot per jaar!

Jezelf even insoppen en klaar. Je bent weer schoon!

Ook zo gek op lang en heet douchen? Dat zijn de meeste mensen. Maar goed voor het klimaat is het zeker niet. Liters schoon water verdwijnen, na amper nuttig gebruikt te zijn, zo weer het doucheputje in. Probeer eens  korter te douchen. Je hoeft echt geen half uur te douchen om schoon te worden! Als je al een minuut korter doucht kun je al 57 kilo aan CO2 uitstoot per jaar besparen!

Dus: zet je thermostaat lager, laat de vaatwasser korter draaien, laat de zon haar steentje bijdragen, douch een minuut korter met het hele gezin of bedenk een eigen manier om je CO2 gebruik terug te dringen!”